Thursday, August 11, 2011

'kisah anak landak yg tidur di dalam khemah sambil memakai sleeping beg'

    Assalamu'alaikum kepada kawan2 semua...lame sudah gua x update blog gua ni..bersawang sudah....first sekali gua nak ucapkan tahniah kepade member gua yg berjaya melahirkan puteri sulung mereka..tahniah puan faizatul akma dan encik zubaktiar..saje aku x letak 'bin' dan binti...sebab name abah diorg same,ngeh3...

    Alhamdulillah...genap da 3 minggu gua keje tanpa cuti...da mcm buruh paksa pun ade...tapi x pe..yg penting 'masyuuk'..huhu...sebenarnye bukan x nak cuti...tapi x dibenarkan oleh manager a.k.a Mr Victor...bayangkanlah kalau minggu lepas half day pun x diluluskan...apetah lg 'day off'..hurm..jauh panggang la dr api...keje dr kul 5 pagi sampai 5 petang bawah matahari panas...puasa lak tu...break pun 30minit je...biase time break,gua ngan member gua tido je...tak pun on9 kat bilik wifi...tgok mood n kudrat la...

    actually mat2 salleh(bulgaria,romania,slovak,n etc)...diorg mcm x percaya yg kitorg buleh buat keje berat sambil berpuasa...diorg ckp 'crazy'...bg diorg x masuk akal...bg gua masuk je akal dan sgt2 logik...sebab tentera2 badar dlu,time berperang,sahur makan kurma,berbuka pun makan kurma..so,x de pape yg mustahil...kalau kowang nk rase lg gile,gua kat sini,subuh masuk kul 4...buka puase kul 9 mlm...kadang2,gua bukak puasa minum air,makan coklat or roti sebjik...tggu solat isya'...pastu boom tido...kalau nak melantak pun,melantak je time sahur....

    mesti kowang tertanye2 apekah kerja gua kan?gua lah perogol bersiri...hari2 gua merogol dgn rakusnye..hehe...jgn narrow k...gua rogol semue buah-buahan yg ade di sini...yg terdiri drpd strawberi,blueberi dan respberi...korang bayangkan eh,kalau nak picking buah untuk penuhkan satu tray strawberi tu,amik mase dlm setengah jam kot paling lame....satu tray 2 pound je die bg..dahlah lame nak picking sambil kene asingkan ikut kualiti buah...2 pound tu kongsi 6 org plak....uih...sehari,kitorang punye target,wajib pukul ngan group gua paling kurang 40 tray...baru boleh balik modal...tapi,kalau kene plak time buah x elok...kau nk kutip ape?huhu....

    gua ngan member gua,kalau setakat buah strawberi tu pijak2 je...kadang2 terduduk kat buntut...byk sgt..kiri kanan depan dan belakang semue strawberi...sampai nk beli ice cream pun,kitorg akan elakkan dari beli yg flavour strawberi...fobia beb...gua ni,kalau buah strawberi tu seorang manusia,gua da kerat 18 da..baru die tau erti penyesalan...punye la anti nya gua ngan strawberi...walaupun sewaktu ketika dlu gua pernah obses ngan buah tersebut...

    baru tadi,kitorang buat friendly futbol ngan farm lain...gua terpilih utk wakil farm..wah..hebatkan gua...?huhu...gua main ngan mat salleh wei...bangge siot..dlm 300 org kat farm gua tu,gua ngan ijat a.k.a dodol selected utk wakil farm...gua bangge jd anak malaysia beb...huhu...tapi malangnye,kami tewas 1-0...walaupun possecion game kiotrg conquer...tp,x de rezki...teruje awek2 farm2 lain tgok gua main...siap sorak2 lg...huhu...gua pun control macho je....gua pun ape lg..terus bertukar jd watak lionel messi dlm padang,huhu...diorg panggil gua 'ramos'...huhu...on da way balik farm,boleh plak driver kitorg sesat jalan...hampir2 gua berbuka dlm van....sib bekla sempat gak sampai sebelum berbuka...alhamdulillah...

    kat sini..team picking strawberi malaysia,semue yg rambut panjang....dari gua,hasan,wan,tamin ngan mat...kecuali ijat je yg rambut pendek...diorg pelik tgok org rambut panjang...sebab org lelaki diorg,takde sorang pon yg rambut pjg...diorg panggil org malaysia nie 'mafia'...huhu...gua kat sini org panggil 'shark'....sebab diorg payah nk sebut 'syafiq'...so,gua mudahkan diorg,huhu...so,bile ade org jerit 'shark' tu,gua lah tu,huhu...

     satu lg pengalaman pelik yg gua jumpe kat sini....nak stori skit...huhu...ade satu kali tu,gua dpt keje kat satu karnival...jage lalu lintas ngan kutip sampah....tibe2 tgah gua buat keje...ade 5 org mat salleh u.k menerpa ke arah gua...gua da makin nerves da...3 org pompuan..2 lelaki...die kate muke gua mcm penyanyi far east movement....lagila gua terpinga2..siap merayu2 nk tangkap gambar..dah lah gua tgah pakai uniform DBKL time tu...sewel ke ape diorg ni...gua pun menurut jela...tangkap jela gambar...balik tu,gua bukak internet tgok gambar penyanyi far east movement,yerla,sebab gua x kenal...di hati kecil gua,tersimpul satu persoalan...diorg nk perli gua ke..atau diorg ni rabun ataw buta....huhu..sebab far east movement tu,semue penyanyi cina....kalau penyanyi tu negro ke,red indian ke,melayu ke,gua buleh trime lg....haih....ape daa...

    mesti korang terkezut kan,gua type panjang...alhamdulillah...cuti kitorg,Mr Victor luluskan utk besok..walaupun kalau ikutkan hati,die mmg x nak bg cuti...tp,die bg jugak,sebab kitorg da keje non stop 3 minggu berturut2 dan setiap hari...gua da rase mcm jadi buruh pakse untuk buat piramid ngan tembok besar cina je...huhu....so,bulehlah gua update blog usang gua ni...

    okla...itu je yg boleh gua kongsikan bersama kawan2 semue....semoga kowang terhibur..

P/S : ini bukan kisah landak yg lucu...ini cerita rakyat..

Sunday, April 17, 2011

Nisan Cinta Suci (promo n sinopsis)


    salam kengkawan,dan sahabat handai semue...sama ada yang mengenali atau kurang mengenali diri ini....hari ni,dengan suka cita nya ingin saya maklomkan,bahawa,saya akan launching satu novel mini yang berjudul Nisan Cinta Suci...saya akan keluarkan 'each' episod n chapter dalam satu minggu.novel nya tak lah panjang...nama pon novel mini...saya rangkumkan ke semuenya menjadi 14 apisod...sama-sama la kita nanti kan kemunculannya,tak lama lagi...tiada apa yang saya harapkan,cuma hanya sedikit ruang untuk saya curahkan buah  fikiran saya yang x seberapa ni...kalau ia tidak menepati citarasa anda semua,tak mengapa,kerana ianya dikarang hanya untuk kepuasan hati dan mengisi masa lapang...kalian nilailah sendiri....saya hanya suka berkongsi...

sinopsis

    mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis bernama Nur Izura,dari mula beliau melangkah ke alam persekolahan hingga ke alam remaja dan dewasa sehinggalah beliau berjumpa dengan seorang jejaka bernama haziq...kisah cinta mereka agak tragik sehingga suatu hari haziq telah menodai hubungan cinta suci mereka....adakah hubungan mereka berkekalan??sama-sama kita nantikan...

''belum pon sempat dia merasakan serpihan dari kenikmatan dunia,kini tersungkur di dalam neraka duniawi.dunia zura gelap sebentar.airmatanya yang sudah lama tidak hinggap di pipinya,kini deras mengalir bagaikan empangan yang dibuka,masakan boleh ditahan aliran dan simbahannya.zura membiarkan sahaja tangisan terus membasahi telekungnya.''

    selamat datang ke alam khayalan saya...semoga anda semue terhibur dan mengikuti hingga ke akhir rancangan...dari saya,insan yang serba dengan kekurangan....

Tuesday, January 11, 2011

kesah murid yg malang~~(part one)

nie la watak utamo eh.....

   pado pagi yg hogak2 honing,arakian,tosobutlah kisah di sebuah skulah kek tanjung ipoh nun kek pilah......mako masukla cikgu eh dlm kelas dongan mud yg x best...agak eh,cikgu tu,baghu sudah betongka mo bini eh mlm td...jighan eh ngoba an,yg bini eh tu,mulo eh,nak nampa lalek,tompi an,totampa lak lalek bosa(laki eh)...hah,sudah eh,botopuk botampa la deh sampai ko subuh...hehe...

cikgu : cepo deh,ghaso2 eh,nak mkn pelompang se pagi2 buto ni tulung bodighi yo....

(dgn yakin eh,soghang pon bangun terpingo2,memang sah,tak pelompang,memang penondang....dongar yo bunyik bosit kuek sayup2,'pang'!!!!mcm kono lopuk kompang kawin...gilo apo budak nie...joki jgn ditulak,polompang jgn dimintak...apolak mulo eh bodighi tu??)

murid : aduih,sakit eh!!!apolak dilompang an se yg x doso ni....?
cikgu : dah bedighi,kigho doso la tu......(nada yakin)
murid : se tak tahan nak tekoncing td sobona eh...tompi an,bolom yo papo laie,da kono polompang...

(lompangan 'additional' hinggap utk kali yg keduo kek mughid yg samo,tompek yg samo,cumo kuek sket poie eh,makin terpingola budak tu...seraya cikgu pon monjawab)

cikgu : nk koncing len kali poie tandeh...bukan bedighi......!!(nada tegas)
murid : nak poie tandeh konola dighi...kalo x bodighi,cem mano nak bejalan....?

(mako eh,hinggapla la pulak polompang bokomba yg ketigo....seghontak poie eh...''pum pang bunyi eh''...memang bodosup...mcm potey)

cikgu : monjawab yo!!!poie tandeh tu len kali,lumpekla katak ko,jalan itik ko,moghangkak ko....apo2 yolah asal an x bodighi...paham!!

(natijah daghi polompang bokombar yg ketigo tu td,mako tokoncingla budak tu dongan seleso eh(monyonggey pueh)...huhu..kepeh2 suar eh....kocut2 pipit eh,haha...mako eh,kali ko ompekla polompang selayang pandang di sodokah an mo budak tu...kali nie,ketulan cair kala cuklat2 pokek mongaley tang suar eh....memang sah.....tobeghak plak deh.....aduiyai.....molepet2 kek lantai....)

to be continued...............................


Saturday, December 25, 2010

-melodi hatiku untuk mu..-


MELODI HATIKU UNTUKMU

coba kau lihat mata ini,
apa kau ragu sesuatu yang,
belum kau alami selama ini,
melodi hatiku tanya kan....

kadangkala kita tertawa bersama,
bahagia dengan kata bersulam rasa,
oh tidakkah kau merasa,
atau sengaja merahsiakan cinta,
oh kejamnya....

bukalah hatimu,
terima lah diriku,
ku berjanji membuat kau bahagia....

ku hormati segala pendirianmu,
menerima atau menolak diriku,
apa jua keputusan darimu,
ku kan setia menunggumu,
ke akhir waktu...........

lirik :Syafix
lagu :Syafix
penyanyi :Syafix
genre :Balada

P/s : lagu second last dedikasi untuk yg 'tersayang'....lagu nie dicipta bersempena aku mengingati kembali,saat aku mengenali diri 'nye'...about my feelin' ketika itu...menggambarkan ape yg aku rase towards her....lagu nie jugak sesuai kalo kowang nak 'usha' some one,tapi,sedang bermain tarik tali...boleh pinjam lirik ni..aku benarkan,huhu...semoga kowang sukses...!!gambate...

-erti nurani-


ERTI NURANI

mengenal dirimu,
buatku terpaku,
lalu fikiran terganggu,
padamu pujaan hatiku.......

aku bersyukur,
dikurnia dirimu,
terang sinari hariku,
kasihku kau yang ku rindu....

mata mu indah mengilau,
tidak terlawan emas permata,
yang bisa buat ku tenang,
mekar selubung inderaku....

kapankah kita bersatu,
bina mahligai citra kasihku,
bahgia menanti milik bersama,
puspa hatiku kau idamanku........

hadirmu,
walau sekali....
tetap aku hargai....
itulah erti nurani......

lirik :Syafix
lagu :Syafix n Niki@Nik
penyanyi :Syafix
genre : rock


P/s : lagu ni lagu kedua...dedikasi juga untuk kekasih terchenta...its really simply just 4 u....

-cintaku ilyana-


CINTAKU ILYANA

ku masih belum mengerti,
rasa yang hadir dalam diriku ini,
saat pertama melihatmu,
seperti ku tahu,
kau kan jadi milikku.......

apakah benar ini,
cinta sejati,
yang terbit untuk kau nikmati...

selama kita,
hidup di dunia...
hingga ke akhirat sana........

ku rasakan seperti,
jantungku berdegup,
seirama denganmu,oh kasih....

denyut kaki serentak,
langkah kaki sehaluan,
tak pernah ku merasai begini........

hanya dirimu saja,
takhta di hatiku,
hanya nama mu saja,
karya di hatiku.....

tiap hari bagaikan aku jatuh cinta,
kepada mu Ilyana............

lirik :Syafix
lagu :Syafix
penyanyi :Syafix
genre :slow rock

P/s : dedikasi lagu yg ke-tiga untuk kekasih terchenta...cume aku agak malu nak nyanyi,bile last rangkap tu,and si 'die' pon malu nak dgr gak,apebila name nye diseru dalam lagu tersebut,walaupon hanya sekali,huhu...

-cinta boneka-


CINTA BONEKA

Tiada apa yang,
dapat ku katakan,
pada mu yang telah,
mengguris hatiku...

cukuplah sampai,
di sini sahaja,
kisah di antara kita berdua...

tergamak nya dikau menduakanku,
walau ku setia pada dirimu,
bagai dihiris jantung hatiku,
hentikan semua mainan bonekamu....

oh sedarlah,
dunia ibarat roda yang berputar

oh insaflah,
satu hari kau kan kena balasannya...

sayangilah,
insan yang member cinta seikhlasnya...

hargailah,
cinta yang di damba dengan tulus nya...

satu hari nanti,
kau akan mengerti..............

lirik :Syafix
lagu :Syafix
penyanyi :Syafix
genre :Balada

P/s : lagi nie khayalan semata-mata..takde kene mengena dengan hidup yang mati...