Saturday, October 8, 2011

better say SORRY then ask 4 de permission...

    mesti kowang pelik kan knape aku letak 'head line' dgn ayat tu....takdela pelik pun...cume maksud die mendalam...aku jumpe ayat ni mase borak ngan bro zul afif dan bro hisyam dengan kedai Tok Din...kami makan terung berlada,ayam kari,dendeng berlada,ayam sambal,fajri nenas dan udang sambal..semue skali 60 pound(rm300)...bro isyam bayar sambil ckp "keep the change"...bapak kaye sial...

    ayat tu maksudnye,lebih baik minta maaf dr meminta izin....tp ayat ni,selalu menjadi prinsip org perempuan kepade lelaki apabila sebelum kawin..maksud aku,girlfrend kepade boyfrendnye...contohnye...."eh,i x sengaja kluar ngan lelaki tu,kebetulan terserempak,so,x sempat nk inform u n mintak izin u"....n bile lelaki marah pade girlfrendnye itu..."chill la baby,kite belum kawin pun,you da control i mcm tu,mcm ni,you nk kurung i macam dlm sangkar"...lelaki pon bersabar...dan memujuk hati sendiri...walaupun panas...tapi x pernah si lelaki terfikir utk meninggalkan kekasihnye itu...

    tapi bile da lepas kawin...keadaan berubah...yg menggunakan ayat ni ialah lelaki..ataupun suami...contohnye,"yang,abg da kawin due,sorry x bg taw ayang,sebab takut ayang x bg...."dgn tanpa fikir 2,3 kali,isteri terus mintak cerai......adakah ini adil...sedangkan ape yg suami buat tu sikit pun x berdosa....tapi isteri da mintak cerai...dulu mase sebelum kawin,bakal isteri ngan lelaki yg xde ikatan ape2,n just hang up 4 fun....mmg da terang2 dosa....takde pon bakal suami die tggalkan die....tapi,bile lelaki buat...seolah2 suami baru lepas berzina ngan 100 org....padahalnya da terang2 halal dlm agama islam...

    sebenarnye byk perkara yg org MELAYU kite bodo...mundur...dan terkebelakang...atau ayat arab nye 'JUMUD'....Org melayu x maju dari dulu sebab pemikiran ni berleluasa dan menular di setiap aspek,dlm kerja,padang,politik, dan sampai berjangkit ke rumah tangga...siape yg salah...?biar kite berfahaman islam..bukan berfahaman melayu...igtla..ade ahli perang muslimin zaman nabi yg mati time perang tp masuk neraka..sebab ape...sebab berjuang mempertahankan bangsa bukan agama....faiyyahumindzalik...semoga kite dijauhkan dr fahaman melayu yg x bersifatkan islam....amin...

Friday, September 16, 2011

happy 24....

    hari ni ialah hari lahir aku yang ke-24...orang mane je kan yang x hepi bile sampai hari lahir die...wah,bakunye bahasa ana...keh3..kawan2 lagi yang wish..pergh...terharu sial...first of all,aku ucapkan terime kasih pade siape2 yg x lupe utk wish aku...aku hargai sgt2...kowang mmg best....

    utk post kali ni,aku x publish kat fb...saje je..siape dpt bace nasibla...sebab ni luahan hati aku je...utk perkongsiaan diri aku dengan aku...hurm...ape jerla yg aku pikir skang ni...kusut gak...yg penting aku kusut skang..sgt2......org yg aku harapkan utk faham aku,semuenye x boleh harap...semue pentingkan diri...bile aku berjaya dan berada di puncak,semue menyanjung...bile dah jatuh mcm ni,semue menuding jari pade aku...aku je yg salah....semue nk ikut pale otak kowang...igt aku ni boneca ke...semue nak aku bile time perfect je....ntahla..aku pun ade hati dan perasaan...kowang ckp pakai mulut sgt2 senang.....skang ni aku nk kowang semue blaja trime org time die jatuh....lesson utk kowang...kalau korang x buleh...korang buanglah aku....

    thanx pade kawan2 aku disini yg x putus2 memujuk aku...bg semngat pade aku..aku hargai sgt2...adik2 yg baru dtg mesir,pasang niat betul2....belajar rajin2....kepada sahabat2 study group tahun 1 sesi 2007-2011,mat dolah,wan angah,syed,syed ganu,fitri,faisal, shahid n etc...tahniah aku ucapkan..dah grad kowang...sedih sgt2 aku x dpt naik konvo ngan kowang..walaupun aku pernah terbayang naik stage ngan kowang dgn segulung ijazah...tp,tu semue angan2 aku.....teruskan perjuangan korang...kenangan kite bersame2,takkan aku lupe sampai bile2....kowang mmg best dan hebat2...

    aku sayang study aku...aku nk teruskan...tp bukan sekarang...sumpah dan janji aku,aku x kan balik mesir selagi aku x nikah...aku nak berkatkan hidup aku dulu...aku nk tenangkan hidup aku dulu...aku belajar ilmu agama...bawak al quran ke sana sini...mungkin buat mase skang aku rase,perkahwinan tu je boleh neutral kan balik diri aku,..kowang nk kate aku gile seks ke,gatal nk kawin ke...terpulang..masing2 ade hak utk bersuare....nak ckp aku x de duit nk bg bini n anak2 aku makan,itu pun terpulang!!!yg penting aku amik jalan utk di redhai Allah....bukan di tangan korang letaknye rezki aku...kepandaian bukan letak di tgn degree,master n phd...kalau belajar x ikhlas kerana Allah,tapi hanya nk dptkan duit n pekerjaan yg bagus atau pun name,sile bakar sijil2 anda..takde nilai di sisi Allah...belajarla ikhlas kerana Allah...igt!!x semestinye org x de degree master n phd tu bodoh...

    maka rugilah bagi org yg bodoh kecuali yg berilmu...rugilah org yg berilmu kecuali yg beramal....maka rugilah bagi mereka yg beramal kecuali yg ikhlas dlm amalnnye.........................

    p/s : siape terase...aku mintak maaf..sebab bahase kasar.....aku sayang kowang...aku bersuare demi hak aku....aku muhasabah diri aku sebagai manusia hina....korang pon muhasabah la diri kowang.,...seriously aku sayang kamu semue...sebab kamu semue org penting dlm hidup aku....tanpa kowang siapelah aku.....hanye kame semue nadi kehidupan aku......kalau kamu semue x buleh faham aku,siape lagi nak faham aku???

Thursday, August 11, 2011

'kisah anak landak yg tidur di dalam khemah sambil memakai sleeping beg'

    Assalamu'alaikum kepada kawan2 semua...lame sudah gua x update blog gua ni..bersawang sudah....first sekali gua nak ucapkan tahniah kepade member gua yg berjaya melahirkan puteri sulung mereka..tahniah puan faizatul akma dan encik zubaktiar..saje aku x letak 'bin' dan binti...sebab name abah diorg same,ngeh3...

    Alhamdulillah...genap da 3 minggu gua keje tanpa cuti...da mcm buruh paksa pun ade...tapi x pe..yg penting 'masyuuk'..huhu...sebenarnye bukan x nak cuti...tapi x dibenarkan oleh manager a.k.a Mr Victor...bayangkanlah kalau minggu lepas half day pun x diluluskan...apetah lg 'day off'..hurm..jauh panggang la dr api...keje dr kul 5 pagi sampai 5 petang bawah matahari panas...puasa lak tu...break pun 30minit je...biase time break,gua ngan member gua tido je...tak pun on9 kat bilik wifi...tgok mood n kudrat la...

    actually mat2 salleh(bulgaria,romania,slovak,n etc)...diorg mcm x percaya yg kitorg buleh buat keje berat sambil berpuasa...diorg ckp 'crazy'...bg diorg x masuk akal...bg gua masuk je akal dan sgt2 logik...sebab tentera2 badar dlu,time berperang,sahur makan kurma,berbuka pun makan kurma..so,x de pape yg mustahil...kalau kowang nk rase lg gile,gua kat sini,subuh masuk kul 4...buka puase kul 9 mlm...kadang2,gua bukak puasa minum air,makan coklat or roti sebjik...tggu solat isya'...pastu boom tido...kalau nak melantak pun,melantak je time sahur....

    mesti kowang tertanye2 apekah kerja gua kan?gua lah perogol bersiri...hari2 gua merogol dgn rakusnye..hehe...jgn narrow k...gua rogol semue buah-buahan yg ade di sini...yg terdiri drpd strawberi,blueberi dan respberi...korang bayangkan eh,kalau nak picking buah untuk penuhkan satu tray strawberi tu,amik mase dlm setengah jam kot paling lame....satu tray 2 pound je die bg..dahlah lame nak picking sambil kene asingkan ikut kualiti buah...2 pound tu kongsi 6 org plak....uih...sehari,kitorang punye target,wajib pukul ngan group gua paling kurang 40 tray...baru boleh balik modal...tapi,kalau kene plak time buah x elok...kau nk kutip ape?huhu....

    gua ngan member gua,kalau setakat buah strawberi tu pijak2 je...kadang2 terduduk kat buntut...byk sgt..kiri kanan depan dan belakang semue strawberi...sampai nk beli ice cream pun,kitorg akan elakkan dari beli yg flavour strawberi...fobia beb...gua ni,kalau buah strawberi tu seorang manusia,gua da kerat 18 da..baru die tau erti penyesalan...punye la anti nya gua ngan strawberi...walaupun sewaktu ketika dlu gua pernah obses ngan buah tersebut...

    baru tadi,kitorang buat friendly futbol ngan farm lain...gua terpilih utk wakil farm..wah..hebatkan gua...?huhu...gua main ngan mat salleh wei...bangge siot..dlm 300 org kat farm gua tu,gua ngan ijat a.k.a dodol selected utk wakil farm...gua bangge jd anak malaysia beb...huhu...tapi malangnye,kami tewas 1-0...walaupun possecion game kiotrg conquer...tp,x de rezki...teruje awek2 farm2 lain tgok gua main...siap sorak2 lg...huhu...gua pun control macho je....gua pun ape lg..terus bertukar jd watak lionel messi dlm padang,huhu...diorg panggil gua 'ramos'...huhu...on da way balik farm,boleh plak driver kitorg sesat jalan...hampir2 gua berbuka dlm van....sib bekla sempat gak sampai sebelum berbuka...alhamdulillah...

    kat sini..team picking strawberi malaysia,semue yg rambut panjang....dari gua,hasan,wan,tamin ngan mat...kecuali ijat je yg rambut pendek...diorg pelik tgok org rambut panjang...sebab org lelaki diorg,takde sorang pon yg rambut pjg...diorg panggil org malaysia nie 'mafia'...huhu...gua kat sini org panggil 'shark'....sebab diorg payah nk sebut 'syafiq'...so,gua mudahkan diorg,huhu...so,bile ade org jerit 'shark' tu,gua lah tu,huhu...

     satu lg pengalaman pelik yg gua jumpe kat sini....nak stori skit...huhu...ade satu kali tu,gua dpt keje kat satu karnival...jage lalu lintas ngan kutip sampah....tibe2 tgah gua buat keje...ade 5 org mat salleh u.k menerpa ke arah gua...gua da makin nerves da...3 org pompuan..2 lelaki...die kate muke gua mcm penyanyi far east movement....lagila gua terpinga2..siap merayu2 nk tangkap gambar..dah lah gua tgah pakai uniform DBKL time tu...sewel ke ape diorg ni...gua pun menurut jela...tangkap jela gambar...balik tu,gua bukak internet tgok gambar penyanyi far east movement,yerla,sebab gua x kenal...di hati kecil gua,tersimpul satu persoalan...diorg nk perli gua ke..atau diorg ni rabun ataw buta....huhu..sebab far east movement tu,semue penyanyi cina....kalau penyanyi tu negro ke,red indian ke,melayu ke,gua buleh trime lg....haih....ape daa...

    mesti korang terkezut kan,gua type panjang...alhamdulillah...cuti kitorg,Mr Victor luluskan utk besok..walaupun kalau ikutkan hati,die mmg x nak bg cuti...tp,die bg jugak,sebab kitorg da keje non stop 3 minggu berturut2 dan setiap hari...gua da rase mcm jadi buruh pakse untuk buat piramid ngan tembok besar cina je...huhu....so,bulehlah gua update blog usang gua ni...

    okla...itu je yg boleh gua kongsikan bersama kawan2 semue....semoga kowang terhibur..

P/S : ini bukan kisah landak yg lucu...ini cerita rakyat..

Thursday, June 9, 2011

Komen dan Kritikan penghargaan...

   
    Assalamualaikum semua...alhamdulillah,berkat usaha dan penat lelah yang tak pernah mengenal erti jemu,akhirnya,aku telah berjaya menghasilkan sebuah karya yang diberi nama Nisan Cinta Suci...penghargaan kepada semua crew-crew yang terlibat dalam pembikinannya,kejayaan ini milik kita semua...tahniah!berikut beberapa buah kritikan yang aku dapat korek daripada beberapa orang 'otai' seni tempatan...


A.Samad Said
    First sekali pakcik nak ucapkan tahniah kepada anakanda Syafiq yang telah berjaya menghasilkan sebuah karya yang tidak kurang hebatnya...walaupun pakcik tahu,yang pakcik lagi handal dari anda...jangan marah Syafiq,pakcik gurau-gurau je..novel anda ni anak,masih banyak yang perlu diperbaiki,dan masih banyak kekurangan...biasa lah Syafiq,untuk novelist amateur macam anda ni,memang tak lari dari kelemahan..pakcik dulu muda-muda pun macam kamu jugak,cuma pakcik lebih kacak daripada anda,haha...cuma pakcik terkilan,sebab pakcik tak dipanggil untuk jadi hero utama dalam novel ni...pastikan untuk next novel,pakcik tak mau kamu buat ending macam sial ni lagi....keep it up bro....!!inilah novel mini yang kita cari!!!


Meen Zulaikha
    Akak Meen dengar novel kau ni bajet macam nak lawan novel Nora Elena akak eh?tak dapat de jack,huhu..ukur baju di badan sendiri la beb...pegi belaja lagi,pastu baru tulis novel...haha...mesti anda bengang ngan Kak Meen kan?jangan marah dik,akak gurau je...kalau tak boleh gurau,baik pegi mati jela,haha...secara jujur,novel adik ni best,cume tetap tak se 'best' novel akak,haha..nasihat akak,pasni dah tak payah buat novel lagi dah..(sambil menjeling dan meneruskan menimbang bola futsal)


Habiburrahman El Shirazy
    Selamat sore saya ucapkan dan tahniah kepada sudara Syafiq di atas kejayaan dalam penghasilan novel mini ini..siapa saja yang tidak menyukai pabila membacanya...kalau di Jawa Barat udah kami hadiahin sebuah toko batik jawa sebagai tanda penghargaan...kami peminat di Indonesia,amat gampang sekali menerima kehadiran sudara untuk memberi sedikit sumbangan buat semua teman-teman prasantren di sini,memandangkan sudara seorang yang sangat pemurah...sumbangan bolehlah disalurkan pada akaun Maybank saya...870916-43-5151.. 
Remy Ishak
    hah,tak nampak gua tengah 'salute' tu..maknanye ape?maknanye bestla novel mini...itu je yang mampu gua ungkapkan..memang bestlah senang cerite....pasal gua yang berlakon,confirmla best...jangan lupe,'maybe' dalam bulan depan,drama bersiri Nisan Cinta Suci,akan menemui anda,menggantikan drama bersiri Nora Elena...drama ni disiarkan time maghrib,so,aku harap korang jangan lupe solat...ingatlah hidup di dunia ni hanyalah sementara...eh,lupe plak,Lisa Surihani kirim salam kat lu bro...dia mintak maaf sebab tak dapat datang mase 'shooting' episod last,dan watak Zura tu terpaksa digantikan dengan Norman Hakim....


Kabir Bakhtiar
      Hurm...bro...gua tak tawla nak komen ape...gua selaku director untuk novel lu ni,gua rasa berbangga,sebab dapat bekerjasama julung-julung kali dengan lu....gua harap,novel ni boleh belasah teruk fenomena Nora Elena...serius gua jeles beb...gua harap,satu hari nanti,nak buat Hantu Kak Limah Tempah Nisan Kubur The Movie...amacam bro?ada bran?kalau tak berani bermain 'surfing' bersama sang ombak,janganlah berumah ditepian pantai...kalau tak berani naik 'jetski',mainlah 'bot banana'.......


    Itu sahaja komen-komen yang berjaya aku kutip daripada otai-otai seni ni....sungguh membina komen-komen mereka....okla,sampai sini je,aku sayang korang semua..thanx for everything...buat siape yang tak bace lagi novel mini aku...sila lah melayari http://nisancintasuci.blogspot.com/

Sunday, April 17, 2011

Nisan Cinta Suci (promo n sinopsis)


    salam kengkawan,dan sahabat handai semue...sama ada yang mengenali atau kurang mengenali diri ini....hari ni,dengan suka cita nya ingin saya maklomkan,bahawa,saya akan launching satu novel mini yang berjudul Nisan Cinta Suci...saya akan keluarkan 'each' episod n chapter dalam satu minggu.novel nya tak lah panjang...nama pon novel mini...saya rangkumkan ke semuenya menjadi 14 apisod...sama-sama la kita nanti kan kemunculannya,tak lama lagi...tiada apa yang saya harapkan,cuma hanya sedikit ruang untuk saya curahkan buah  fikiran saya yang x seberapa ni...kalau ia tidak menepati citarasa anda semua,tak mengapa,kerana ianya dikarang hanya untuk kepuasan hati dan mengisi masa lapang...kalian nilailah sendiri....saya hanya suka berkongsi...

sinopsis

    mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis bernama Nur Izura,dari mula beliau melangkah ke alam persekolahan hingga ke alam remaja dan dewasa sehinggalah beliau berjumpa dengan seorang jejaka bernama haziq...kisah cinta mereka agak tragik sehingga suatu hari haziq telah menodai hubungan cinta suci mereka....adakah hubungan mereka berkekalan??sama-sama kita nantikan...

''belum pon sempat dia merasakan serpihan dari kenikmatan dunia,kini tersungkur di dalam neraka duniawi.dunia zura gelap sebentar.airmatanya yang sudah lama tidak hinggap di pipinya,kini deras mengalir bagaikan empangan yang dibuka,masakan boleh ditahan aliran dan simbahannya.zura membiarkan sahaja tangisan terus membasahi telekungnya.''

    selamat datang ke alam khayalan saya...semoga anda semue terhibur dan mengikuti hingga ke akhir rancangan...dari saya,insan yang serba dengan kekurangan....

Tuesday, January 11, 2011

kesah murid yg malang~~(part one)

nie la watak utamo eh.....

   pado pagi yg hogak2 honing,arakian,tosobutlah kisah di sebuah skulah kek tanjung ipoh nun kek pilah......mako masukla cikgu eh dlm kelas dongan mud yg x best...agak eh,cikgu tu,baghu sudah betongka mo bini eh mlm td...jighan eh ngoba an,yg bini eh tu,mulo eh,nak nampa lalek,tompi an,totampa lak lalek bosa(laki eh)...hah,sudah eh,botopuk botampa la deh sampai ko subuh...hehe...

cikgu : cepo deh,ghaso2 eh,nak mkn pelompang se pagi2 buto ni tulung bodighi yo....

(dgn yakin eh,soghang pon bangun terpingo2,memang sah,tak pelompang,memang penondang....dongar yo bunyik bosit kuek sayup2,'pang'!!!!mcm kono lopuk kompang kawin...gilo apo budak nie...joki jgn ditulak,polompang jgn dimintak...apolak mulo eh bodighi tu??)

murid : aduih,sakit eh!!!apolak dilompang an se yg x doso ni....?
cikgu : dah bedighi,kigho doso la tu......(nada yakin)
murid : se tak tahan nak tekoncing td sobona eh...tompi an,bolom yo papo laie,da kono polompang...

(lompangan 'additional' hinggap utk kali yg keduo kek mughid yg samo,tompek yg samo,cumo kuek sket poie eh,makin terpingola budak tu...seraya cikgu pon monjawab)

cikgu : nk koncing len kali poie tandeh...bukan bedighi......!!(nada tegas)
murid : nak poie tandeh konola dighi...kalo x bodighi,cem mano nak bejalan....?

(mako eh,hinggapla la pulak polompang bokomba yg ketigo....seghontak poie eh...''pum pang bunyi eh''...memang bodosup...mcm potey)

cikgu : monjawab yo!!!poie tandeh tu len kali,lumpekla katak ko,jalan itik ko,moghangkak ko....apo2 yolah asal an x bodighi...paham!!

(natijah daghi polompang bokombar yg ketigo tu td,mako tokoncingla budak tu dongan seleso eh(monyonggey pueh)...huhu..kepeh2 suar eh....kocut2 pipit eh,haha...mako eh,kali ko ompekla polompang selayang pandang di sodokah an mo budak tu...kali nie,ketulan cair kala cuklat2 pokek mongaley tang suar eh....memang sah.....tobeghak plak deh.....aduiyai.....molepet2 kek lantai....)

to be continued...............................


Tuesday, January 4, 2011

Life is Magic


    hai semue....mcm biase,mlm nie aku masih berteman lg dengan makhluk2 yg x 'boleh' bercakap...sebab yg boleh bercakap,semue dah melabuhkan tirai penghidupan diorang untuk 4jan 2011...terdengar je hilai suare yg bersahut2.....mcm2 lagu ade...ade yg semalam nyanyi lagu siam,arini dah pandai nyanyi lagu itali....ade yg cool dan still mantain nyanyi lagu 'the beatle'....

    dan ade plak yg 'off key',tak berape nak dpt detect lagu ape...sekali dgr mcm lagu jamal...masuk part chorus plak da mcm lagu Adam lambert,huhu...begitula,variasi jenis keruhan mereka...kalo m.nasir ngan adnan abu hasan ade kat sebelah aku time nie....balik malaysiala diorang jual nasik lemak kukus terus...pencen terus wat lagu...betapa indahnye keruhan kengkawan aku pade malam nie,huhu...

    mlm nie,aku x nak wat neskepe...sebab x nantok kot...n memang xd rase nak tdo...boring nye x yah ckpla...baru sudah td tgok cite magika(outdated sungguh)...terubat sket sepi ni....tp,lepas tgok diana danielle dlm cite tu,terase mcm aku plak yg jadi mawi,huhu...baru best sket mood nie.....tapi aduiyai....tak lame pon...selang 5 minit je....pastu da rase mcm 'period' balik,huhu...

    knape ek?ape yg x kena....hari ni normal je aku rase...org makan pon aku makan...org mandi pon aku mandi....org gelak pon aku gelak...tapi,bile aku sedih,aku sowang je yg sedih......nape ek?nape org lain x mau sedih same2 ngan aku.....?baru igt nak rase happy arini...tapi....life is so unpredictable.....

    harini kite senyum...belom tentu esok kite boleh tersenyum....hari ni kite ketawa,tulat mungkin kite nangis....harini kite kaya,bulan depan papa kedana......hari ni kite bergumbira,esok luse mungkin berduka...hari ni kite hidup.......beberapa detik,saat,minit,jam selepasnye........mungkin kita dah TIADA...........untuk selamanya....

   


    .